Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 272


Milyen matracot válasszunk a pihentető alváshoz?

Milyen matracot válasszunk a pihentető alváshoz?

Bármennyire is közhelyes a megállapítás, de tény, hogy az életünknek nagyjából az egyharmadát ágyban, párnák között töltjük. Éppen ezért létfontosságú, hogy képben legyünk azzal, hogy milyen matracot válasszunk. Lássuk, hogy mit kell tudni a pihentető alvásról és a jó matracokról!

Az alvás létszükséglet

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a megfelelő mennyiségű alvás mennyiben képes befolyásolni a napjaikat és azt, hogy hogyan is teljesítenek az éber időszakban. Ha Ön is azt tapasztalja, hogy fáradt, enervált, türelmetlen, és mindezek mellett egyáltalán nem rugalmas, akkor jó eséllyel nem alszik eleget, vagy pedig a minőséggel van a baj. A megfelelő óraszámért csakis a mindennapi szokásaiban keresheti a kulcsot, hiszen közel sem mindegy, hogy éppen 4-6-8 óra pihentető alvásra van-e lehetősége.
A minőség már más kérdés, hiszen ahhoz nem csak a mennyiség járul hozzá, de az alvás zavartalansága, valamint a kényelmes fekvőfelület is elengedhetetlen.

A nem megfelelő mennyiség és minőség könnyen rémálommá változtathatja a mindennapokat, nem csak Önnek, de a környezete számára is. Ez azt jelenti, hogy sokan házsártossá, morgóssá válnak, ha kialvatlanok, ami alapvetően senki számára nem a legjobb. Emellett könnyen okozhat fizikai és mentális tüneteket egyaránt. Derékfájás, nyakfájdalom, esetleg lábfájás? Mind visszavezethető a kényelmetlen matracra. Persze ilyenkor logikus, hogy felmerül a kérdés, hogy milyen matracot válasszunk, ami biztosan megfelel az egyéni igényeknek.

Milyen matracot válasszunk?

A matracoknál nagyon fontos, hogy általában 5 szempont szerint válasszuk ki őket. Ezek hatékonyan segítik azt, hogy közelebb jussunk álmaink matracához.

1.    Milyen alátámasztást nyújt a matrac? A jó matracok tökéletesen megtámasztják a test minden pontját úgy, hogy az pihentető legyen. Éppen ezért a legjobb, ha nem túl puha és nem túl kemény a matrac. Ebből a szempontból a legjobbak a zónázott matracok. Ez röviden azt jelenti, hogy a matrac alkalmazkodik a testünkhöz, nem pedig fordítva, és ott süllyed be, ahol kell és ott tart, ahol szükséges.

2.    A megfelelő szellőzés elengedhetetlen, hiszen ezzel megelőzhető a különféle életformák megjelenése a matracban. Mégis rengeteg típus nem biztosítja a kellő levegőáramlást. Tehát ha izzadunk éjszaka, és nem szeretünk vízben tocsogva ébredni, akkor lehetőleg ezt a pontot kiemelt figyelemmel kezeljük.

3.    Egy matrac is tartalmazhat káros anyagot. A tökéletes matrac nem tartalmaz ilyet, így vásárlás előtt alaposan tanulmányozzuk át a lehetőségeket. Bár magunktól erre nem fogunk választ kapni, és egy címke sem biztos, hogy minden kérdésre választ ad, de a kereskedő jó eséllyel tudni fogja, hogy milyen az adott matrac, és miből készült.

4.    A minőség itt is fontos. Vannak paraméterek, amik árulkodnak a matrac minőségéről. Habmatracnál figyeljük a kg/m3 jelzést, míg rugósnál a rugósűrűséget. Latex esetében pedig a természetes latex aránya mutat irányt a vásárlásnál.

5.    Bár utolsóként szerepel, a legfontosabb, hogy minden esetben próbáljuk ki a matracot. Mivel ez egy maximálisan szubjektív szegmense a matracvásárlásnak, így semmiképp ne hagyatkozzunk mások véleményére. Bátran próbáljuk ki a választott matracot, mert senki nem szeret több tíz-százezer forintot fölöslegesen kidobni az ablakon.

Talán sikerült kicsit árnyalni a képet és választ találni a “milyen matracot válasszunk” kérdésre, de ha még így sem lelte meg a megfelelőt, keressen minket bátran, és segítünk eligazodni a matracok rengetegében!