Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 270


A megfelelő ágyak és matracok kiválasztása a kényelmes alváshoz

A megfelelő ágyak és matracok kiválasztása a kényelmes alváshoz

Amikor franciaágyat vesz valaki, akkor a kinézeténél van egy sokkal fontosabb kérdés, amit fel kell tennie, mielőtt beruház egyre. Mégpedig, hogy mekkora legyen a választott ágy. Ma megnézzük a leggyakoribb franciaágy méreteket és azt, hogy milyen időközönként cseréljünk matracot benne. Lássuk, hogy milyenek a legnépszerűbb ágyak és matracok!

Mekkora és milyen legyen az ágy és a matrac?

Franciaágy tekintetében választhatunk kárpitos és fakeretes közül, hiszen ezek a legkeresettebbek. A kárpitos kifejezetten dekoratív, míg lehet, hogy a különálló keretes pedig praktikusabb. Hogy miért? Vegyük a szennyeződéseket. A kárpitosból nehéz kiszedni, hiszen az egész ágy egyben van, így nem tehetjük meg, hogy lehúzzuk a matracról a huzatot és bedobjuk a mosógépbe. Persze itt is akadnak különböző fontos szempontok, de most nem ezekkel foglalkozunk. Arról nem is beszélve, hogy ha tönkremegy a huzat, akkor vagy cseréljük az egészet, vagy pedig veszünk egy új ágyat. Valljuk be, nem túl költséghatékony.

Méretét tekintve a leggyakoribbak a 160 x 200, 180 x 200 és a 200 x 200-as ágyak, de ha úgy hozza a szükség, akkor a 140 x 200-astól sem zárkóznak el a gyártók. Bár kényelmi szempontból ez az utolsó méret, amin még elfér 2 ember kényelmesen, de sokkal jobb, ha lehetőség van a nagyobbat rendelni.

Természetesen bizonyos helyeken van lehetőség egyedi méretet gyártatni, de nem véletlen az, hogy a fenti méretek lettek a legkeresettebbek.

A kiválasztás folyamatában mindenképp nagyon nagy szerepet játszik az, hogy mekkora helyre kell, hogy beférjen a franciaágy. Lényeges, hogy más bútor is odaférjen a szobába, és nem mellesleg körül lehessen járni az ágyat, hogy mindenkinek komfortos legyen a helyére bejutni. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen ágyunk és matracunk van.

Hogyan védjük meg a matracot?


A matracot a legkönnyebben egy matracvédővel óvhatjuk meg a különböző szennyeződésektől. Ehhez nem kell mást tenni, mint beszerezni egy méretben megfelelőt, és azzal leteríteni az ágyat. Így a matracba nem jutnak be a testnedvek, az esetleges poratkák nem jutnak táplálékhoz, és persze ha bármi ráborul az ágyra, akkor elég csak levenni és betenni a mosógépbe a matracvédőt. Ezzel rengeteg munkát és idegeskedést megspórolhatunk.

Mennyi ideig használjunk egy matracot?       

Találkozott már olyannal, hogy egy matracra 15 év garancia van? Nem, ez nem azt jelenti, hogy annyi ideig használható az az adott matrac. Ez részben egy üzleti fogás, amivel a matrac tartósságát hivatottak jelezni, de ettől függetlenül az a matrac nem lesz ugyanolyan kényelmes 15 hosszú éven át. Általában 7-8, nagyon maximum 10 év után érdemes kicserélni a matracot az ágyban, akármilyen drágán is vettük. Hiszen egy több mint 1 évtizedes matrac közel sem nyújt olyan alátámasztást a testnek, mint újkorában. Mivel pedig ez a pihentető és egészséges alvás legfontosabb alkotóeleme, így nem szabad a véletlenre bízni sem az álmunkat, sem az egészségünket.

Ezen felül ott vannak a higiéniai szempontok, amiket semmiképp sem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen valós kockázatot jelentenek. Ki szereti megosztani a mindennapos fekhelyét atkák millióival? Mivel nem csak gusztustalan már az elgondolás is, de az arra hajlamosak esetében könnyen allergiás reakciót válthatnak ki, ezzel is megkeserítve az életüket.

A fentiek miatt minden esetben jól gondolják meg, hogy melyek az önök számára megfelelő ágyak és matracok, de ha elakadnának, keressenek minket bizalommal, biztosan megtaláljuk a tökéletes megoldást!