Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Matrachuzat mosása házilag

Matrachuzat mosása házilag

A matrachuzat tisztítására rendszeresen szükség van, hiszen számtalan szennyeződés kerül rá az idők folyamán. Gondoljunk csak a legalapvetőbbekre, mint a nyál, a por, az izzadság és persze akár morzsa is, ha ágyban szeretünk reggelizni. Ezek nem csak az esztétikát rontják, de táptalajt biztosítanak a különböző gombáknak, baktériumoknak. Lássuk, hogyan is zajlik egy matrachuzat mosás otthon.

 

Nem kötelező szakemberrel végeztetni

A legjobb hír, hogy közel sem biztos, hogy egy matrachuzat mosáshoz különböző szakszolgálat szolgáltatását kell igénybe venni. A legtöbb huzatot otthon is könnyűszerrel megtisztíthatjuk, persze csak akkor, ha tudjuk, hogy hogyan kezdjünk hozzá.

Első lépésként a legjobb, ha olyan matracot választunk, aminek levehető a huzata, hiszen ebben az esetben csak be kell dobnunk a mosógépbe és indulhat is a program. Persze itt is akad pár dolog, amire figyelni kell, mint például a matrac mérete. Egy nagyobb huzat valószínűleg sehogy sem fog beférni egy átlagos méretű otthoni mosógépbe. Ilyenkor vagy mosodába kell vinni a huzatot, vagy pedig célszerű egy szétcipzározhatót választani, ami két részletben belefér a mosógépbe.

Ha mégsem levehető huzattal rendelkezik álmaink matraca, akkor érdemes matracvédőt vásárolni, ami ha koszos lesz, akkor szintén elég csak a mosógépet igénybe venni, és a matracunk makulátlan marad. Persze akkor is érdemes matracvédőt használni, ha levehető a matracunk huzata, hiszen egy extra védelmet nyújt. Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebb kimosni egy matracvédőt, mint egy matrachuzatot, főleg, mivel az emberek jelentős része szeret atkamentes, egészséges közegben aludni.

Nem levehető matrachuzat mosása

Előfordulhat, hogy kezdetben nem használtunk matracvédőt, így már eleve foltos a matracunk, amire rákerülne a védő. Mivel ha nem mobil a matrachuzat, annak a mosását alternatív módon kell kivitelezni. Ehhez első körben egy porszívó szükséges, hogy mindent eltüntethessünk, amit szeretnénk.

Első lépésként egy kis szívóerejű porszívóval menjünk végig a matracon. Ezzel eltávolítjuk a port, a különböző egyéb szennyeződéseket és nem mellesleg az atkákat és azok ürülékét is. Nagyon fontos a szívóerő megfelelő kiválasztása, mivel enélkül könnyen oda juthatunk, hogy a töltőanyag elkezd szálanként kilógni, ami roppant zavaró és legkevésbé sem esztétikus.

Ezután következhetnek a különböző kárpittisztító habok, amik a kémiai tisztítást végzik el. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a habot dörzsöljük a matrac felületébe, ne pedig eláztassuk azt, hiszen akkor sehogy sem fog megfelelően kiszáradni. Persze a hatóidővel se szűkösködjünk, mivel ha nincs elegendő ideje, akkor nem fogja hatékonyan kioldani a benne lévő foltokat.

Mindig biztosítsunk elég időt a száradásra, különben ennek hiányában kialakulhatnak különböző penész telepek, amiknek szintén nagy egészségügyi kockázatuk van.

Fontos, hogy mielőbb lássunk neki a folt eltávolításának, mert annak hiányában az beleszáradhat, és onanntól kezdve inkább mintának tekintendő, mintsem foltnak. Mindig a matracnak megfelelő tisztítót használjunk, vagy ha az éppen nincs kéznél, akkor egy semleges bázisú tisztítóhabbal próbálkozzunk.

Reméljük tudtunk segíteni a matrachuzat mosásával kapcsolatban, és hasznos információkra tett szert. Ha mégis kérdése adódna, keresse kollégáinkat, készséggel válaszolnak mindenre!