Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Egybe vagy külön matrac a jobb egy franciaágyra?

A vélemények nagyon megoszlanak a matracvásárlás kérdésében, ha franciaágyról van szó. Van aki a kétszemélyes matracra teszi le a voksát, míg más a 2 egyszemélyesre. De hol van az igazság? Jobb egy darab matrac a franciaágyra?

 Csak egybe - pro és kontra

A kétszemélyes matrac hívei szerint ez a típus az, ami az igazi franciaágyhoz való. Ebben nem is tévednek, hiszen évtizedek óta kétszemélyes matracot használnak a különböző ágykeretekbe.

Vannak olyan helyzetek, amikor csakis a kétszemélyes matrac jöhet szóba, mint amikor egy szülőpár úgy dönt, hogy maguk mellett altatják a kisbabájukat. Ebben az esetben ez a tökéletes választás, hiszen még egy felnőttnek is roppant kényelmetlen a két matrac illesztésében aludni, hát még egy csecsemőnek.

Sokan azt gondolják, hogy nem érdemes kétszemélyes matracot venni, ha az egyik fél sokat forgolódik. Ez nem egészen igaz, hiszen egy jó memóriahabos matraccal minden ilyen probléma kiküszöbölhető. A memóriahabos kétszemélyes matrac előnye az is, hogy pontrugózású, azaz  kizárólag ott süpped be, ahol azt valamilyen nyomás éri.

Összebújáshoz is sokkal ideálisabb egy kétszemélyes matrac, mint 2 darab egyszemélyes, hiszen a többség középen bújik össze, akár egész éjszakára is. Ebben az esetben nem süppednek bele a középen lévő illesztésbe, azaz nem nyom senkit, így sokkal kellemesebb és pihentetőbb lesz az alvás. 

A tisztántartás kérdésköre is érdekes, mert a kétszemélyes matrac nagy előnye, hogy ha porszívóval időnként végigszaladnánk a felületén, akkor egy egyenletes, mélyedésektől mentes területen kell ezt tennünk. Ebből kifolyólag pedig sokkal hatékonyabb és tisztább lesz a takarításunk.

Kifejezett hátránya a kétszemélyes matracnak, hogy ha levehető huzatú darabot választunk, akkor az nem fér be a mosógépbe, hacsak nem két részre szedhető. Ha pedig valamilyen baleset éri, akkor valószínűleg az egész matracot cserélni kell.

Csak külön matrac franciaágyra - pro és kontra

Akik a külön, azaz 2 egyszemélyes matracra voksolnak, többségük úgy gondolja, hogy nem kötelező kompromisszumot kötni a kényelem rovására. Ebben az esetben mindkét félnek olyan matracot kell beszereznie, ami illik és alkalmazkodik az alvási szokásaihoz. Mivel még párok esetében is nagy eltérések lehetnek magasság, testsúly és alvási kultúra szempontjából, ezért mindenképp megfontolandó szempont.

Az egyik legfőbb érv, ami ellene szól, az az, hogy érezni az illesztéseket, amikor éjszaka alszunk rajta. Bármilyen hihetetlen, ezt pillanatok alatt ki lehet küszöbölni egy jó minőségű matracvédővel vagy fedőmatraccal.

Nagy előnye még, hogy mindkét fél a saját kényelme és ritmusa szerint forgathatja a matracot. Ez főleg akkor hasznos, ha olyan matracunk van, aminek mindkét oldala különbözik, és időnként mindkettőt használni kellene.

Könnyebben szállítható, hiszen két 80-90x200-as matracot kell mozgatni. Ugyanígy, ha levehető huzattal rendelkezik, akkor jóval könnyebb a tisztítása, hiszen általában beférnek a mosógépbe a huzatok.

Ez igaz arra is, hogy ha véletlenül az egyik matracot valamilyen baleset éri, akkor nem kell cserélni az egészet, hanem elég az adott matracot. Ez meglehetősen költséghatékony eljárás.

Ha azonban egyik érv sem nyert igazán, akkor érdemes utánanézni az úgynevezett férfi-női matracoknak. Ez egy kétszemélyes matrac, aminek mindkét része egy külön matracmag, külön könnyített vagy markánsabb felülettel. Így máris övöztük a két- és az egyszemélyes matracot franciaágyra.

Amennyiben kérdése merülne fel valamelyik termékünkkel kapcsolatban, várjuk szíves jelentkezését elérhetőségeinken, vagy érdemes lehet átnézni a GYIK menüpontot.