Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 272


Matrac tisztítása szódabikarbóna segítségével

Még a legpedánsabb, legmakulátlanabb háztartásban is jó esély van arra, hogy könnyen foltossá válik az ágyon a matrac. Nem kell messzire mennünk, hiszen egy ágyban elköltött reggeli, egy csokis gyermektenyér, vagy háziállat mind veszélyforrás lehet.

Megelőzés

Az egyik lehetséges módszer, hogy megpróbáljuk megelőzni a baleseteket. Ezt tehetjük úgy, hogy letakarjuk a matracot valamivel. Ha egy kanapéról van szó, akkor azt valamilyen hangulatos, dekoratív takaróval védhetjük a szennyeződésektől. Ha pedig egyszerűen egy kényelmes matracról beszélünk, akkor a matracvédőnek nagyon jó hasznát vehetjük. Ez azért is rendkívül praktikus, mert bármelyik mosógépbe befér, ha koszos lesz, valamint kapható egy vízhatlan variációja is, ami nagyon hasznos, ha kisgyermek is van a családban.

 Egy másik hasznos dolgot érdemes tudni, ha matracvásárlás előtt állunk, mégpedig azt, hogy ha lehetőség van, válasszunk olyan matracot, ami szétcipzározható huzattal rendelkezik. Azért célszerű ez a variáció, mivel egy átlagos méretű matrac 160x200, illetve 180x200-as kivitelben érhető el, ami egy hagyományos mosógépbe nem fér be. Éppen ezért jobb, ha ketté szedhető a matrachuzat.

Hogyan tisztítsuk a matracot, ha már megtörtént a baj?

Akkor sem kell kétségbe esni, mivel számos csodaszer és még több természetes megoldás áll a rendelkezésünkre a tisztításhoz. Ebben az esetben külön kell bontani, hogy csak általános tisztításról van-e szó, vagy foltokról.

Amennyiben az utóbbiról van szó, akkor folteltávolítót vehetünk bármelyik nagyobb boltban, vagy kipróbálhatunk többféle házi praktikát. Mi most ebből kettőt emelünk ki. Mielőtt nekikezdünk a műveletnek, alaposan porszívózzuk ki a matracot, majd lehetőség szerint rázzuk, forgassuk meg, hogy a letapadt por is fellazuljon, majd porszívózzuk ki még egyszer. Ez azért fontos, mivel, ha nedvesség éri a benne maradt port, akkor abból igazán absztrakt minták születhetnek a matrac tetején, ami nem túl bizalomgerjesztő.

Az egyik esetében szükség van egy kis ecetre, meg egy törlőkendőre. A vízzel higított ecetbe áztassuk be a törlőkendőt, majd hígítsuk még tovább. Ezt követően a kendőt tegyük a foltra, majd hagyjuk rajta 20-30 percig. Ezután tiszta vízzel dörzsöljük át többször is, majd hagyjuk alaposan kiszáradni.

A másik rendkívül jótékony hatású szer a szódabikarbóna, amit vízzel elkeverve kell a foltra helyezni, majd rajta hagyni 30 percig. Ezután kell vízzel átdörzsölni és újra jöhet a száradás fázisa. Fontos arra figyelni, hogy ne maradjon a matracban nedvesség mire használjuk, mert az tökéletesen jó közeget biztosít a penész terjedése szempontjából. Az pedig olyan makacs és kiirthatatlan, hogy célszerűbb új matracot venni, mivel nagyon káros az egészségre.

Ha csak időszakos takarításról vagy akár a kellemetlen szagok eltüntetéséről van szó, a szódabikarbóna akkor is nagyon jó szolgálatot tehet. Ahogy fentebb említettük, egy nagyon alapos porszívózás után egy bögre szódabikarbónát keverjünk össze egy pár csepp levendulaolajjal, ami köztudottan a kellemes és pihentető alvás záloga. Ezt tehetjük egy befőttesüvegben is,jól összerázzuk a keveréket, majd egy kislyukú szűrő segítségével behintjük vele a matrac minden centiméterét. Minél tovább hagyjuk hatni a keveréket, annál hatásosabb. Épp ezért érdemes reggel felkelés után elvégezni ezt a kis tisztítást és este lefekvés előtt kiporszívózni alacsony fokozaton a matracot. Így garantáltan szagmentes és pihentető alvás vár ránk az éjjel.

Amennyiben mindezen technikák alkalmazása után is koszos maradt a matrac, forduljon bátran kollégáinkhoz, akik szívesen ellátják további hasznos tanácsokkal a matracok tisztítását illetően.