Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Franciaágy-felújítás házilag – így érdemes csinálni

Franciaágy-felújítás házilag – így érdemes csinálni

Mindenki életében vannak olyan helyzetek, hogy nem fér bele a költségvetésbe egy új franciaágy vagy éppen más bútor vásárlása, így a meglévővel kell gazdálkodni. Ez akár azt is jelentheti, hogy szükségessé válik a bútor- vagy franciaágy-felújítás házilag.

Franciaágy-felújítás házilag

A bútorfelújítás házilag sosem egyszerű, de sokan ettől függetlenül belevágnak, ami több-kevesebb sikerrel jár. Persze egy franciaágyat felújítani lehet épp egy igazán egyszerű vállalás is, de egy sokkal bonyolultabb projektbe is belefoghatunk. Ez mind attól függ, hogy milyen is az a franciaágy, hiszen ha egy ágykeret és matrackombinációval van dolgunk, akkor még egész könnyedén megúszhatjuk. Amennyiben kárpitos bútorról van szó, akkor az már jóval nagyobb volumenű próbálkozás.

Ha egy fa ágykerettel van dolgunk, akkor felújítás alatt többnyire a fa felületkezelését értjük, azaz kap egy új színt és egy fedést, ami nem olyan nagy munka. Ilyenkor a kényelmes és pihentető alvás érdekében érdemes lecserélni a matracot, amit amúgy is 6-10 évente érdemes megtenni, mert annyi idő alatt a legjobb darabot is kifeküdjük.

Lehetséges még az a megoldás is, hogy az ágykeret nem fából van, hanem mondjuk egy bőr vagy épp műbőr borítással rendelkezik. Ebben az esetben az anyagnak megfelelő tisztítást kell alkalmaznunk, vagy ha már kikopott vagy épp roncsolódott, akkor mindenképp javasoljuk szakember felkeresését, mintsem egyedül vágjunk bele a franciaágy-felújításba házilag, otthoni megoldásokkal.

Persze ha rendelkezünk az ehhez szükséges ismeretekkel és eszközökkel, akkor természetesen igazi csodákat alkothatunk. Ebben az esetben nem érdemes bárkire is várni.

Mi a helyzet a szövettel?

Ha szövetborítása van a bútornak, akkor érdemes lehet átgondolni, hogy belevágjunk-e a franciaágy-felújításba házilag, mivel azzal kicsit könnyebb dolgozni, mint a bőrrel vagy a műbőrrel. Persze ebben az esetben sem kell könnyű menetre számítani, de ha megvan, hogy milyen lesz az új outfit, akkor már csak meg kell venni belőle a szükséges mennyiséget.

Első lépésként mindenhonnan le kell venni az eredeti borítást úgy, hogy az lehetőleg ne sérüljön, majd legalább akkora, de még jobb, ha picit nagyobb méretet szerzünk be az új szövetből. Érdemes alaposan átvizsgálni és kitakarítani a szövet alatti részeket, mert fontos, hogy jó állapotban legyen, hiszen még egy jó darabig használni szeretnénk.

Az esetleges sérüléseket mindenképp ki kell javítani még azelőtt, hogy újrahúzzuk. Ezután a franciaágy különböző részeire fel kell rögzíteni az újat, amihez szükség lesz egy jó minőségű tűzőgépre. Ez kell, hogy odafogja a szövetet, de tényleg erős kell, mert korántsem jó buli, ha fél év után megadja magát a rögzítés, és elkezd feljönni bizonyos pontokon.

Nem muszáj felújítani

Gyakran előfordul, hogy a tervezett felújítás oka csupán annyi, hogy nem szeretnénk megszabadulni a jól bevált franciaágytól. Egy idő után mindenképp sor kell, hogy kerüljön rá, hiszen ma már egyre korszerűbbek az ágykeretek és a matracok is, így sokkal kényelmesebbre cserélhetjük a meglévőt. Sőt kárpitos bútorok esetében is jobb választás az új, hiszen sok munkálattól megkímélhetjük magunkat, nem is beszélve a jobb, pihentetőbb alvásról.

Ha még nem találta meg a tökéletes franciaágyat, akkor nézzen körül kínálatunkban, vagy olvassa el bejegyzéseinket, hogy még több segítségre leljen. Ha pedig úgy érzi, elakadt, keressen minket bizalommal!