Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Hatékony ülőgarnitúra-tisztítás

Hatékony ülőgarnitúra-tisztítás

Ismerős probléma, amikor azon dilemmázunk, hogy hogyan is lehetne kiszedni azt a kávéfoltot a kanapéból vagy épp a csokis tenyérlenyomatot a karfáról? Ebben az esetben sokan különböző vegyszerekhez nyúlnak, vagy pedig otthoni praktikákkal kísérleteznek. Igen ám, de hogyan lesz hatékony az ülőgarnitúra-tisztítás?

A legegyszerűbb választás

Ha gyakran fordul elő baleset a kanapéval, akkor a legjobb megoldás, ha a heti, havi rutin része az ülőgarnitúra tisztítása. Ilyenkor nem kell nagy dologra gondolni, elég csak alaposan kiporszívózni a szövet ülőgarnitúrát, hogy a belekerült port kiszívjuk belőle. Ezt amúgy is érdemes rendszeresen csinálni, hiszen így nem kell fogni a fejünket akkor, ha véletlenül gond van.

Műbőr vagy bőr ülőgarnitúra esetében nincs szükség porszívózásra, azt érdemes bizonyos időközönként letörölni egy ápolószert tartalmazó kendővel.

A folt eltávolítására a legjobb módszer a különböző ápoló tisztítószerek használata, hiszen ezeket kifejezetten ülőgarnitúra tisztítására fejlesztették ki, így nem ártanak neki. Persze minden esetben érdemes egy nem látható helyen próbát csinálni, hiszen minden tisztítószer más, és akár a szövetünk is máshogy reagálhat. Nem érdemes szivacsot használni, a dörzsis részét pedig egyenes tilos, mert sokat árthat a bútornak. A legjobb egy hasonló anyag a takarításhoz.

Lehúzható szövet esetén óriási szerencsénk van, hiszen ebben az esetben a fejünk se fáj, hogy hogyan és mivel tisztítsunk. A legegyszerűbb megoldás, hogy ha befér a mosógépbe, akkor az előírásoknak megfelelően egy tisztítást elindítani. Ha nem elég nagy a gép, vagy túl termetes a huzat, akkor mindenképp érdemes tisztítóba adni vagy levinni egy Bubbles mosóba.

Otthoni módszerek az ülőgarnitúra tisztításához

Természetesen otthon, saját hatáskörben is megpróbálkozhatunk a tisztítással, de ehhez azért mindenképp szükséges idő és nem mellesleg tapasztalat is. Hogy ez mit is jelent pontosan? Lássuk!

Ha nincs otthon kárpittisztító szer, de sürgős segítség kell, akkor érdemes körülnézni otthon, hogy van-e megfelelő anyagunk, amivel felitathatjuk a szennyeződést.

Zsíros szennyeződés esetén a legjobb, ha letöröljük a még megmaradt foltot, majd alaposan meghintjük szódabikarbónával. Fél-egy óra után kell alaposan kiporszívózni, mivel ennyi idő alatt a por magába gyűjti a zsírt.

Vörösbor esetén is jó lehet a szódabikarbóna, de akár a sóval is szép eredményt érhetünk el. Mindkettőt alaposan ki kell porszívózni a kezelés után.

Paradicsom vagy csoki esetén inkább a mosogatószert válasszuk, amit óvatosan és gyengéden be kell masszírozni a foltba, majd alaposan felitatni azt.

Elengedhetetlen lépés a takarítás során, hogy alaposan kiszárítsuk az ülőgarnitúrát a tisztítás után, mielőtt használnánk, mivel ha ez nem következik be, akkor bepenészedhet a kanapé. Sőt, ha csak a külső része nedves, akkor különösen kell figyelni, mert a por szeret megtelepedni a nedvességen, így pedig egy csúnya foltot eredményezhet a tisztított felületen.

Ahogy látható, az ülőgarnitúra tisztítása nem nagy ördöngösség, főleg, ha rendelkezésünkre áll többféle szer, amikkel hatékonyan boldogulhatunk. Ha pedig nem, arra is van gyógymód, bár ebben az esetben azért érdemes nagyon alaposan dolgozni. További bejegyzéseinkben is foglalkozunk a matracok, kanapék tisztításával, így érdemes azokat is elolvasni a kezdés előtt.

Amennyiben kérdése lenne, keressen minket elérhetőségeinken!