Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Hogyan zajlik a matrac tisztítás házilag?

 Hogyan zajlik a matrac tisztítás házilag?

 Nem is gondolnánk, hogy azon kívül, hogy hetente friss ágyneműt húzunk, mennyi mindent tehetünk még az egészséges és pihentető alvásért. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy miként tehetjük meg ezeket, és mit is jelent az, hogy matrac tisztítás házilag.

 Ahogy telik az idő, használat során a matrac huzatára és akár a matrac belsejébe folyamatosan egyre több minden kerül. Gondolunk itt a nyálra, izzadságra és egyéb váladékokra. Ezek a szennyeződések, elszíneződések nem csak látványra lehetnek zavaróak, hanem remek táptalajként szolgálnak a baktérium- és gombatelepek elszaporodásához, nem is beszélve arról, hogy ez a háziporatkák megtelepedéséhez egyszerűen tökéletes közeget biztosít.

 Éppen ezért, ha megtehetjük, már a matracvásárláskor tartsuk ezeket szem előtt, és lehetőleg levehető huzatú matracot válasszunk. Ez főleg azért praktikus, mert így azt csak bedobjuk a mosógépbe, vagy akár levisszük a közeli mosóba, esetleg annak híján a tisztítóba, és 2-3 órán belül tiszta és higiénikus lesz. Persze a tisztító az más idővel és anyagi vonzattal dolgozik, azt is érdemes figyelembe venni.

 Amennyiben olyan matracunk van, ahol a huzat nem levehető, vagy egybeszerelt a franciaágyunk, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert van megoldás. Megelőzés gyanánt érdemes beszerezni egy matracvédőt, vagy ha erre nincs kapacitás, akkor maradnak a házi praktikák.

 Matractisztítás házilag avagy a csináld magad technika

 Ha nincs lehetőségünk más módon kitisztítani a matracot, akkor remek szolgálatot tehet egy porszívó, egy kis kárpittisztító hab, vagy ennek híján egy kis szódabikarbóna. Első lépésként alacsony fokozaton porszívózzuk ki a matrac teljes felületét. Azért figyeljünk az intenzitásra, mert ha túl erős a szívás, akkor a töltet hajlamos kijönni a matracból, ami egy végtelen és megállíthatatlan folyamat. Ha az első kör porszívózáson túl vagyunk, akkor érdemes a mélyebb rétegekből is kicsalni a port, amit úgy tehetünk meg, hogy felverjük a matracot. Ha van gyermekünk, akár engedhetjük is, hogy pár ugrással besegítsen. Ezután pedig újra porszívózzuk ki a matracot. Ez azért fontos, mert ha bejut a matracba a tisztítószerek nedvessége, akkor a benne lévő por összeállhat és egy fekete pacaként tündökölhet, szinte biztos, hogy a legrosszabb helyen.

 Tehát ha kész a porszívózás, akkor már nincs is más dolgunk, mint beszerezni egy jó nagy adag szódabikarbónát. Ez főleg azért jó, mert kiemelkedő nedvszívó hatásával könnyedén magába szívja az esetlegesen a matracba került nedvességet. Ez lehet egy kiömlött ital, vagy akár kisgyermekes szülők esetében egy éjszakai baleset eredménye. Éppen ezért ebben az esetben a szódabikarbónához érdemes hozzá cseppenteni egy pici levendula olajat - a levendula segíti az ellazulást, az elalvást és csökkenti a fejfájást-, majd ha összekevertük, akkor egy konyhai szűrő segítségével könnyedén a matracra tudjuk szórni. Mikor egyenletesen eloszlattuk rajta, akkor hagyjuk hatni egy kicsit. 1-2 óra elteltével távolítsuk el a matracból egy egyhe fokozatú porszívózás segítségével.

 Mit ne tegyünk?

 Vannak dolgok, amiket szinte tilos elkövetni a matraccal, mivel többet árt, mint használ. Ilyen többek között, hogy ha memóriahabos a matracunk, akkor semmilyen körülmények között ne érje nagyobb mennyiségű víz. Még a gőzöléssel is óvatosan kell bánni, mert roncsolhatja a habot.

 Elengedhetetlen dolog, hogy a matracot tökéletesen kiszárítsuk. Vagyis soha ne használjuk azonnal tisztítás után, mivel ha nem képes kiszellőzni, akkor könnyedén bepenészedhet, ami pedig rendkívül káros az egészségre. Lehetőleg ne használjunk szőnyegtisztító gépet matrac tisztításra. Ha a matrac belsejébe víz kerülne, akkor nagyon nehezen, mondhatni soha nem száradna ki.

 Reméljük érdemes volt velünk tartani, további érdekességekért olvasgassa blogunkat, sok hasznos információ várja!