Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Az ágytakarók megfelelő tisztítása házilag

Az ágytakarók megfelelő tisztítása házilag

Az ágytakaró egy rendkívül hasznos találmány, hiszen nappal segít elrejteni az éjszaka nyomait, és emellett pedig megóvja az ágyneműt a portól és egyéb szennyeződésektől. Azért azt sem hagyhatjuk ki, hogy az ágytakarók is rendszeres tisztításra szorulnak a megfelelő higiénia miatt. Ezt van, hogy otthon is el tudjuk végezni, de van, hogy tisztítóba kell vinni. Lássuk, hogyan tisztíthatók az ágytakarók!

Az ágytakarók legfőbb előnyei

Egyrészt, ahogy már említettük, hatékonyan óvja az ágyneműt és az ágyat napközben, így nem kell minden reggel az ágyazással bajlódni. Ez egyrészt nem csak kényelmes, de meglehetősen higiénikus is, hiszen van ideje kiszellőzni napközben, így akár a benne lévő élősködők is elpusztulhatnak.

Sőt, egy ágytakaró igazán díszére válhat a szobának, hiszen gyönyörű darabokat találhatunk, amik biztosan mennek az adott helyiség hangulatához. Persze nem szabad feladni, ha az első üzletben nem találjuk meg az ideálisat, hiszen a különböző stílusokhoz különböző ágytakarók dukálnak.

Igen ám, de előfordulhat, hogy valamilyen baleset éri, esetleg ráömlik a kávé vagy épp egy narancslé hagy foltot rajta. Persze lehet egy gyermek kis praclija vagy a házikedvenc szőre is, ami miatt szükségessé válik a tisztítás, ha nem éppen az esedékes havi mosásról van szó.

Milyen gyakran és mivel tisztítsuk az ágytakarókat?

Mivel alapvetően az ágytakaró nem egy kis lepedő, így a legjobb, ha beszerzünk belőle egy-két váltásnyit, hogy mosáskor se maradjunk nélküle. A mosás és a száradás nem megy egyik pillanatról a másikra, így szinte elkerülhetetlen, hogy néhány napig nélkülözzük, amennyiben nincs másik.

A különböző ágytakarók más-más anyagból készülnek, így a tisztításuk nagyban függ attól, hogy milyen szövettel van dolgunk. A legegyszerűbb, ha mind méretét, mind vastagságát tekintve olyan ágytakrónk van, ami befér a mosógépbe, és még bírja is a tisztítást. Persze ezeket a kényes anyagokat nem 60 fokon kell kimosni, de nem árt, ha egy 40 fokot elbírnak. Ha folttal van dolgunk, akkor mindenképp érdemes egy olyan kíméletes folttisztítót alkalmazni, ami nem roncsolja az ágytakarót, de a foltokkal kíméletlen. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor érdemes inkább szakemberre bízni a tisztítást.

Ha például egy vastagabb gyapjú ágytakaróval rendelkezünk, akkor mindenképp szükséges, hogy alaposan tanulmányozzuk a mosási útmutatót, mivel ez egy igen kényes anyag. Kerülni kell az áztatást, és kézmeleg vízben gyorsan kell kimosni a gyapjút, ezenfelül pedig a szabad levegőn biztosítani a mielőbbi száradást. Nem szabad centrifugázni és szárítógépben szárítani, így a teljes száradás akár 1-2 napot is igénybe vehet.

A száradás az egyik legfontosabb az ágytakaró mosásánál, mivel ha ez a lépés kimarad, vagy esetleg nyirkosan kerül a szekrénybe, akkor hamar megjelenhet a penész, amit ezután szinte lehetetlen eltávolítani. Arról nem is beszélve, ha ez az ágyra kerül, akkor egészen biztos, hogy egészségtelen és káros lesz a fekvőfelület, aminek következménye, hogy meg kell szabadulni tőle, ami nem jó, hiszen egy ágytakaró és egy ágy korántsem olcsó mulatság.

Az ágytakarók méretével már egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk, így könnyedén tudni fogja mindenki, hogy mekkora a számára ideális darab, ha egy új vásárlásán töri a fejét.

Kínálatunkban is találhat ágytakarókat, de ha nem találta meg az igazit, keressen minket elérhetőségeinken, és segítünk a választásban!