Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Hatékony matractisztítás otthoni körülmények között

Hatékony matractisztítás otthoni körülmények között

Aki bármilyen matracon alszik, azaz mondhatjuk, hogy mindenki, találkozott már azzal a problémával, hogy egy idő után elszíneződött a matrachuzat a különböző testnedvektől. Hiába használunk lepedőt, attól még jelentős mennyiségű izzadtság, nyál és hasonló testnedv kerül a matracra. Ezt félévente kellene tisztítani, de sokan elfeledkeznek róla. A jó hír, hogy nem kell mindenáron szakember a matractisztításhoz.

Általános tisztítás

Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak, így óhatatlanul is felmerül mindenkiben, hogy ki kellene takarítani az ágyat, így azért félévente mindenképp sort kell keríteni a matractisztításra. Mivel ez nem egy bonyolult dolog, ezért meg is mutatjuk, hogy hogyan boldogulhatunk vele a legegyszerűbben és leggyorsabban.

Előkészítés:

1.    Húzzunk le mindent az ágyról. Azaz vegyük le a lepedőt, a matracvédőt, az ágyneműhuzatokat, és az ágyneműket tegyük távolabb egy jól szellőző helyre. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy ne kerüljenek különböző élősködők az ágyneműbe, de legalábbis ne éljenek sokáig.

2.    A matracot alaposan porszívózzuk ki, azaz ne csak átszaladjunk rajta a porszívóval, hanem minden részt gondosan tisztítsunk ki. Persze ne teljes fokozaton, mert azzal könnyen előidézhetjük a belső töltet kihúzódását, amit aztán nem is nagyon lehet visszafordítani. Ez nem egy átugorható rész, mivel a megfelelő porszívózás hiányával véglegesen tönkre is tehetjük a matracot.

3.    Ha lehúzható a matrachuzat, akkor vegyük le és mossuk ki a mosógépben. Ha nem fér be, akkor a legjobb megoldás a mostanában olyan népszerű nyilvános mosodák, vagy egy tisztító használata. Ha nem lehúzható a matrachuzat, akkor próbáljuk ki a szódabikarbónás matractisztítást, melyről részletesen olvashatnak az ezzel foglalkozó bejegyzésünkben.

Matractisztítás:

4.    Ha már biztosan nincs benne por, akkor nyugodt szívvel elkezdhetjük az alaposabb tisztítást. Amennyiben mégis maradt benne, azzal szétkenjük a port, így pedig különböző minták jöhetnek létre a matrac felületén, ami nem csak gusztustalan látvány, de még csak nem is túl higiénikus.

5.    Nézzük meg, hogy mennyire koszos a matrac, és milyen vegyszert vagy éppen természetes anyagot szeretnénk használni a tisztításhoz. Nyugodtan alkalmazzunk kárpittisztító szereket, mivel nem károsak az egészségre. Ha mégis inkább valami könnyebbre vágynánk, akkor a hagyományos mosószappan mindent kihoz. Igazi csodaszer.

6.    Ha megtörtént az érdemi takarítás, mindenképp át kell törölni a matrac felületét egy nedves ronggyal és alaposan kitisztítani belőle a használt anyagot.

Szárítás:

7.    A következő lépés a szárítási szakasz, ami egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen ha nem megfelelően szárad ki a matrac, akkor elkezdhet penészedni, ami nagy károkat okozhat az egészségünknek. Jó módszer, ha szódabikarbónával szórjuk be az érintett felületet, mert nedvességmegkötő tulajdonsággal rendelkezik. Ha kész a száradás, akkor a szódabikarbónát porszívó segítségével távolítsuk el. Meleg időben akár a napsütés is segítségünkre lehet a szárításban.

Ugye, hogy nem olyan veszélyes és bonyolult dolog a matrac tisztítása? Higgye el, sokkal jobban esik a pihenés egy friss és üde matracon, mint a sokat használt, esetlegesen szagos darabon!

Még több matractisztítási tippért olvassa bejegyzéseinket és válasszon egy matracot, ami évekig hű társa lehet!

Amennyiben kérdése merült fel a témával kapcsolatban, keressen minket bizalommal!