Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Kinyitható kanapé állandó alvásra, avagy milyet is válasszunk?

 

Valami lehet a levegőben, mert egyre több olyan kérdést kapunk, hogy melyik kanapénk az, amelyiket a leginkább ajánljuk állandó alvásra. Megmondjuk őszintén, hogy nem tudnánk választani, mert az egyik kanapé ezért szép, a másik azért praktikus. Mégis, megpróbálunk kielégítő választ adni erre az egyébként roppant összetett kérdésre.

Ennek megválaszolásához elsősorban ismernünk kell magunkat, a szokásainkat, a lakásunk paramétereit. Attól függően, hogy mekkora szabad területünk van a kanapé elhelyezésére, úgy tudunk válogatni a lehetőségek közül. Hiszen hiába szeretnénk egy 200x200-as, kényelmes fekvőfelülettel rendelkező franciaágyat, vagy kanapét, hogyha nem fér be a szobába. Erre az eshetőségre találták ki a mindennapos alvásra szánt, kinyitható kanapékat.

 Mit fontos tudni a kinyitható, állandó alvásra alkalmas kanapékról?

Ezeknek a mérete általában 160x200-as és 180x200-as maximális fekvőfelület. Mivel ezek alapjában véve kanapék, ezért mindennel rendelkeznek amire csak egy kanapéhoz szükségünk van. De mivel egyben az éjszakai kényelmünket szolgálják, ezért számos más tulajdonsággal is rendelkezniük kell. Többek között mindenképp az a kényelmesebb, ha a fekvőfelület személyenként 1 darabból van. Ez azt vonja maga után, hogy egy kinyitható kanapét kell keresnünk, nem pedig kihúzható kanapét vagy egyéb megoldással nyílót. Ez azért fontos, mert a kinyitható kanapé esetén az ülőfelületet előre húzzuk, majd a háttámlaként funkcionáló másik felvőfelületet előre hajtjuk. Így megkapjuk a teljes fekvőfelületet, amin már kényelmesen alhatunk. Ennek az egyetlen hátránya, hogy úgy kell elhelyezni a kanapét, hogyha ágyból (is) szeretnénk tv-t nézni, akkor lehetőleg egymás mellől tudjuk nézni, ne kelljen egymás háta mögül kukucskálni.

 Ugyanilyen lényeges szempont, hogy könnyű legyen a kinyitása, gyorsan megoldható legyen az ágyazás. Sőt, nagyon praktikus, ha rendelkezik saját ágyneműtartóval, mert akkor az ágynemű az ágy belsejében kerül elhelyezésre. Amennyiben ez nem megvalósítható, akkor be kell szereznünk egy külön ágyneműtartó szekrényt. Ezzel csak az az egy probléma, hogy azon túl, hogy plusz helyet vesz el a mozgástérből, ritkán találni olyat, ami az alapfunkción túl másra is használható. Gondolunk itt ruha vagy egyéb dolog tárolására az ágyneműtartón kívül.

 A kanapé borítása

Nagyon fontos továbbá, hogy mivel borítjuk a kanapénkat. Hiszen nem mindegy, hogy milyen anyagon ülünk, amikor nappal ülőfelületként funkcionál, majd éjjel, amikor alszunk. Míg az egyik legdekoratívabb szövet a textilbőr, hiszen könnyű takarítani is, szemben az összes többi szövettel, olyan kanapéra mégsem ajánljuk, amit állandó alvásra szeretnénk használni. Többek között azért sem, mert nagyon hideg, ha alvásra kerül a sor, még akkor is ha nyáron fekszünk rajta. Ehhez hasonlóan a lepedő könnyedén csúszkál rajta, így ezért sem praktikus. De ha csak ülésre tervezzük, akkor pedig a legjobb szövet.

Amennyiben az alvás az elsődleges szempont, akkor inkább a szövet, zsákszerű szövet, vagy akár a mikro plüss borításokat részesítsük előnyben! Ezeken kellemes az alvás, de egyetlen hátrányuk, hogy könnyen koszolódnak. A folteltávolítás ebben az esetben nem a leggyorsabb elfoglaltság, de ettől függetlenül,ha tippjeinket olvasva rátalálaz ideális megoldásra, akkor nem lehet nagy gond.