Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 272


Szódabikarbóna atka ellen – a matracaink védelmében

Szódabikarbóna atka ellen – a matracaink védelmében

Nagyanyáink idejében nem volt szokatlan, hogy “szódabikarbóna atka ellen” jelszóval bevetettek mindenféle házi praktikát, hogy elűzzék a hívatlan jószágokat a közvetlen környezetükből. Nem is volt akkoriban annyira elterjedt ez az élősködő, mivel a házakban alig voltak bútorok, tárgyak, és gyakran volt szellőztetés.

Korunk népbetegsége az allergia

Szinte már minden családban van legalább egy olyan ember vagy gyerek, akinek van valamilyen allergiája vagy ételintoleranciája. Változó környezetünk és siralmas fogyasztói szokásaink életre hívtak korábban még nem ismert betegségeket, mint amilyen az allergia is. Ennek egyik típusa a por- és lisztatka allergia.

Ezek a parányi, szabad szemmel nem látható élőlények a legnagyobb előszeretettel költöznek be a lakásunkban lévő kárpitozott bútorokba, és kedvenc lakhelyük a matrac. Velünk való együttélésük hatásai azonban nagyon kellemetlen következményekkel járnak, állandó tüsszögés, orrdugulás, éjszakai nem alvás, akár asztma is szerepelhetnek a hatások között, melyeket egyrészt maguk az atkák, másrészt pedig a levegőben szálló ürülékük okoz.

De van egy jó hírünk! Egyrészt megelőzhető a baj és elkerülhető, hogy ilyen kellemetlen lakótársunk legyen, másrészt pedig, ha már megvan az allergia, számos praktikával elűzhetők ezek a kis lények, mely által az allergiás tünetek is csökkennek és elmúlnak. Ha pedig már sokéves a matrac és Ön úgy gondolja, hogy a tisztítás már nem vezet eredményre és épp itt az ideje annak, hogy lecserélje, akkor ne késlekedjen, nézzen körül Nonstop Bútor webáruházunk különféle összetételű ágybetét, matrac kínálatában.

Szódabikarbóna atka ellen

A szódabikarbóna egy sokrétű csodaszer. Van, aki a sütés során használja sütőpor helyett, mások a mosásnál élnek vele, mivel ott meg a mosószer allergiás hatásai kerülhetők ki általa. A szódabikarbóna atka ellen jól bevált tipp lehet, és mellette ágyi poloskák ellen is hatásos. Míg az atka a belélegzéssel lesz káros hatással szervezetünkre, addig az ágyi poloskák a bolhákhoz hasonlóan csípnek, amely szintén nagyon kellemetlen.

Szórjuk le szódabikarbónával a matrac felületét, egyengessük el szépen, hagyjuk rajta legalább egy fél napig, hogy az apró résekbe, a matrac felső rétegébe is be tudjon hatolni. Majd pedig alaposan porszívózzuk ki. Ezt rendszeresen meg lehet ismételni. Észre fogjuk venni a változást!

Egyéb hasznos praktikák atkák ellen

Az atkák és ágyi poloskák javarészt az ágybetétek legfelső rétegeibe költöznek. Ennek elkerülésére a legjobb, ha a matracunkat még egy huzattal is beburkoljuk, így mód van rá, hogy ne kerüljenek beljebb ezek az élősködők. Ami nagy előnye a huzatnak a matraccal szemben, hogy levehető, sokkal könnyebben szellőztethető és mosható. Viszont fontos, hogy az adott anyag használati útmutatásának megfelelően mossuk ki, vigyázzunk a hőfokkal, mert ha kicsit is összemegy, már nem fogjuk tudni rászuszakolni az ágybetétünkre.

Webáruházunk steppelt matrachuzatai több méretben is elérhetők, így biztos lehet benne, hogy talál megfelelőt meglévő matracára. Az atkák nagy ellenségei a mindenféle szélsőséges időjárási elemek, így a fagy, a víz és a napsugárzás is. Ha mód van rá, tegyük ki minél többször a matracot szellőztetni a nagy melegben. Porszívózzunk és mossunk fel rendszeresen minden helyiségben.

Allergiás ember szobájában ne legyenek plüssök, szőnyegek, különösen ne padlószőnyeg és hetente cserélje az ágyneműjét, a matrachuzatát. Amennyiben a matrachuzat mellé matracot is szeretne vásárolni, egyeztessen kollégáinkkal a megadott elérhetőségek valamelyikén. Ne felejtse, a rendszeres takarítás és a tisztaság az atkák és ágyi poloskák fő ellenségei.