Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Mitől franciaágy a franciaágy? – A franciaágy jelentése

Mitől franciaágy a franciaágy? – A franciaágy jelentése

Érdekes, hogy évtizedek óta használjuk, mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy mi a franciaágy jelentése. A magyar nyelvben több főnévhez is társul előtagként a francia, mint pl. a franciasaláta, franciakrémes, franciakockás füzet vagy francia kártya, és ha utánanézünk ezek eredetének, akkor változatos és érdekes történetekre bukkanhatunk.

 

A francia előtag eredete

A középkorban több évszázadig Franciaország volt a kulturális élet központja, és a háborúk, pl. a napóleoni háborúk során gyorsan híre ment mindennek, ami a franciákkal kapcsolatos, akár volt valóságalapja, akár nem. A posta nyelve is sokáig a francia volt. Az étkezés és az azzal kapcsolatos szokások terén is sok mindent vettek át a franciáktól más népek, innen eredeztethető, hogy franciasaláta francia lett az eredetileg “mayonnaise”, azaz majonézt tartalmazó ételből. Nemcsak a szakácsokra, hanem valószínűleg a cukrászokra is hatott a francia konyhaművészet, így lett a magyarok által kifejlesztett krémes franciakrémes.

Az eredeti franciakockás papír tényleg Franciaországból származik, csak a hazánkban átvett változatában hosszanti irányúak a téglalapok. Több bútorszavunk is francia eredetű, mint pl. a sezlon, rekamié, így bár a franciaágy valós eredete nem teljesen tisztázott, elképzelhető, hogy azt is a franciáktól vettük át, bár ők nem így hívják és biztos furán néznének ránk, ha megtudnák. A franciaágy kifejezés egyedül a német nyelvben található meg szinonimaként.

A franciaágy jelentése

Akárhonnan ered is az elnevezés és utaljon bármire, az biztos, hogy azt a kétszemélyes fekhelyet hívjuk franciaágynak, amelynek az alváson kívül nincs más, ülő- vagy társasági funkciója. Szemben pl. a kanapéágyakkal. Míg a németeknél a franciaágy eredetileg egy 150x190 cm-es fekvőhely volt, azóta mindenhol, így hazánkban is jóval változatosabb lett a franciaágyak repertoárja.

Így van ezzel Nonstop Bútor webáruházunk is, ahol Ön több mint 100-féle típusú franciaággyal találkozhat különböző kategóriákba rendezve. Franciaágyainkat kivitelük, formájuk, méretük és áruk alapján a Millenium franciaágyak, a Normál franciaágyak, a Modern franciaágyak és a Prémium franciaágyak kategóriák szerint csoportosítjuk. Van egy új kategóriánk is, a legkisebb méret a 200x120 cm-es franciaágyak, ezzel jelezvén, hogy már ezzel a méretezéssel is foglalkozunk.

 

A Prémium franciaágy kategóriánk

Ha annak idején a franciáktól átvett termékeket a minőséggel azonosították, akkor a Prémium franciaágyak méltán viselik ezt a nevet. Ezek az ágyak mind ágyneműtartósak, elegánsak, méltóságteljesek és tekintélyt parancsolóak. Jó példa erre a Dubai prémium franciaágy, amelyhez a kárpitozást a szövetkereső segítségével is kiválaszthatjuk. Rendelhető egy anyag fekvőfelülethez és a párnák borításához, valamint egy másik a fejtámlához és a káva szövetéhez. A párnák az ágyhoz tartoznak.

Ezeknél az ágyaknál fontos szempont, hogy nem kizárólag a fekvőfelület méretével szabad számolnunk, hanem tudni kell a teljes külső méretet is, ami a Dubai ágy esetében kb. 15 cm-rel hosszabb. Így otthon ezeket a paramétereket kell figyelembe venni, alaposan lemérni mindent, nehogy a hazaérkezést követően derüljön ki, hogy nem fér be a hálóba a bútor.

Mivel hatalmas bútorokról beszélünk, a vásárlást megelőzően át kell gondolni, hogy haza tudjuk-e szállítani, illetve az otthonunkban lesz-e valaki, aki be tudja vinni és össze tudja-e szerelni. Dubai prémium franciaágyunkhoz jelenleg ingyenes házhoz szállítás jár, így ha Ön igényli, egyeztessen kollégáinkkal a megadott elérhetőségeinken és kérje házba szállítási és összeszerelési szolgáltatásainkat is.