Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


A matractisztítás mindig felér egy takarítással

A matractisztítás mindig felér egy takarítással

Abban egyetérthetünk, hogy mindenkinek van valamilyen matracos felülete a lakásában, így a matractisztítás már legalább egyszer felütötte a fejét az életében. Vagy csupaszon lehet megtalálni az ágybetétet, azaz csak egy matrachuzat van rajta védelem gyanánt, és azon már csak a lepedő vagy pedig kárpitozott fekvő- és ülőgarnitúrák formájában.

Ezeket a bútorokat tisztítani nem tartozik senkinek sem az örömteli pillanatai közé. Míg egy faszéket letörölni, lemosni néhány perc műve, addig a matrac tisztítása felér egy teljes takarítással, annyi időt és energiát felemészt. Épp ezért fontos tudni, melyek azok a lépések, amelyeket célszerű megtenni a minél hatékonyabb tisztítás érdekében, illetve, és ez talán még fontosabb, hogyan lehet megelőzni a bajt.

A védelem mindenekelőtt!

Ha “nyers” matraccal van dolgunk, tehát pl. egy franciaágyunk van ágykerettel, matraccal együtt, akkor a legfontosabb, miután elolvastuk a matracra vonatkozó használati útmutatót, hogy megelőzzük a bajt. Ezt több oldalról is megközelíthetjük.

Napjainkban egyre több az allergiás felnőtt, és ami a még nagyobb baj, gyermekek is. A különféle allergiatípusok között növekszik a por- és lisztatkára allergiások száma. Ezek a szabad szemmel nem látható, csúfondáros lények nem csupán önmagukban jelentenek veszélyt, ha belélegezzük őket, hanem az ürülékük által is, amely a levegőben állandóan szállva szennyez minket és a körülöttünk élőket.

Ezért nagyon fontos a melegebb hónapokban a matracok kiszellőztetése és lehetőség szerint nyáron a forró napon való szárítása, mivel ezek az atkák sem a meleget, sem a napfényt nem kedvelik. Másrészt pedig évente legalább egyszer át kell porszívózni a matracokat, allergiásoknak sokkal többször.

Fontos a megfelelő textilborítás a matracon

Ha az előbbiekben tárgyaltakon túl vagyunk, akkor jöhet a következő védelem, a megfelelő matrachuzat. Vannak olyan webshopok, ahol nagyon vékony és silány minőségű matrachuzat védi az általunk megvásárolni kívánt matracot, épp ezért nálunk, a Nonstop Bútornál érdemes matracvédő huzatot is venni. Természetesen, ha Ön éppen az ágybetétjét is le kívánja cserélni, abban is állunk szíves rendelkezésére.

A matrachuzatok vásárlásánál fontos szempont, hogy jó legyen a cipzárja, hiszen ezzel fogjuk le- és felhúzni, amikor tisztításra szorul a huzat és a matracunk. Ráadásul, a huzatot egy mozdulattal be tudjuk tenni a mosógépbe. Azonban vigyázzunk, hogy alacsony hőfokon mossuk, hiszen ha csak egy kicsit is összemegy, máris nem tudjuk rápasszírozni a matracunkra.

A matrac tisztítása

Ha már megvan a baj, akkor igyekezzünk a leghatékonyabb módszert kiválasztani a gyors és eredményes tisztítás érdekében. Persze ez attól függ leginkább, hogy milyen eredetű a foltunk. Bármilyen is, a legfontosabb, hogy azonnal cselekedjünk, hiszen egy megszáradt folt eltüntetése szinte már lehetetlen feladat.

Ha sok a folyadék, akkor először itassuk fel, hogy elkerüljük ezzel a folyadék mélyebb pórusokba való lejutását. Ezek után következhetnek a jól bevált házi praktikák, az ecetes víz és a hipós víz. Ezek azért is javasoltak, mert amellett, hogy tisztítanak, egyben fertőtlenítenek és fehérítenek is.

A maradéktalan folteltávolítás érdekében a legjobb, ha van otthon valamilyen vegyszerünk, azaz enzimes mosószerünk, és ha már nem érünk el eredményt semmi mással, ezt is meg kell próbálnunk. Reméljük, sikerült hasznos tippeket adnunk, és a megfelelő megelőzés érdekében vásárlóink között üdvözölhetjük majd a közeljövőben. Amennyiben bármilyen kérdése van ágykeretekkel, matracokkal vagy a huzatokkal kapcsolatban, bátran keressen minket elérhetőségeinken.