Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Az ágymatrac tisztításának rejtelmei

Az ágymatrac tisztításának rejtelmei

Nem sok minden lehet annál bosszantóbb, mint amikor az ágymatrac tisztítás gyötrelmes perceivel kell foglalkoznunk, mivel a kedvenc matracunkra ráömlött valami. Lehet ez pusztán csak egy kiömlött szörp, de vannak ennek is fokozatai, negatív irányban. Megtörténhet akár az is, hogy egy háziállat odapiszkít. Ezeknek a baleseteknek a maradandó tisztítása bizony nem egy gyors, nem könnyű és nem egyszerű feladat.

Megelőzés mindenekelőtt!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a legfontosabb a megelőzés. Számtalan foltot és szennyeződést az ágybetétünkön el tudunk kerülni, ha a háztartásunkban meghozunk bizonyos szabályokat és azokat igyekszünk betartani és betartatni, így nem fogunk szembekerülni az ágymatrac tisztítás nehézségeivel.

Ilyenek pl., hogy ahol kényes ágy és matrac található, ott ne engedjük meg, hogy bárki is bevigyen ételt vagy italt. Ne legyen ágyban kávézás vagy reggelizés, főleg gyerekes családok esetében. Ha kisállat is van egy háztartásban, tudni kell, hogy a nagyon fiatal és a nagyon öreg állatok nem szobatiszták, bármikor előfordulhat egy baleset.

Megelőzésként fogható fel az is, ha valamilyen védelem kerül fel az ágybetétünkre. Az ágykeretek és matracok széleskörű választékán kívül Nonstop Bútor webáruházunk matrachuzatokat is forgalmaz. Egy matrachuzat kiválasztása több szempontból is hasznos, ha az ágymatrac tisztítása kerül a figyelem középpontjába.

A matrachuzatok előnyei

Azontúl, hogy egy plusz réteg kerül a matracra, mintegy szűrőként funkcionálva, bizonyos anyagok esetén nem engedi át a nedvességet. Hidegebb hónapokban a plusz réteg hőtartó funkciója is megnyilvánul. Lehetőleg, ha matrachuzatot vásárolunk, cipzárosat szerezzünk be, így az egy könnyed mozdulattal leszedhető, és bármikor kimosható.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy matracot nem tudunk belepasszírozni a mosógépbe, és sok esetben lehet, hogy csak vegyszeresen tisztítható. A matracvédő huzat viszont belehajtogatható a mosógépbe és a címkéjén előírt hőmérsékleten kimosható, majd szárítható. Vigyázzunk azonban, hogy inkább az előírtnál is alacsonyabb hőfokon vagy simán, hideg vizes programmal mossuk ki, mert bizonyos mosógépek esetében az alacsony hőfok is melegebb és hatására összemegy az anyag. Ha már csak néhány milliméterrel lesz kisebb, máris bajban leszünk, és nem fogjuk tudni visszahúzni a matracra.

Nonstop Bútor webáruházunk steppelt matrachuzata vastagon vatelinezett, antiallergén és L-alakban is cipzáros. Vastagsága 2 cm-ről 24 cm-ig terjedhet. Hossza 200 cm-es, szélességben pedig választhatunk egyszemélyes 90 cm-es vagy 140, 160, 180 cm-es változatok közül.

Az ágymatrac tisztításának lehetőségei néhány szóban

A matrac méretének kiválasztásában, ha nem tudunk dönteni, szintén segítenek webáruházunk tapasztalt munkatársai. Bármelyik ágybetétre essen a választás, fontos, hogy eszünkbe véssük az alábbiakat:

A tisztítás mesterei azt javasolják, hogy első lépésben porszívózzuk ki a matracot, mert a matracban bent ragadt por egy idő után érdekes alakzatokat tud felvenni, amely nem lesz éppen egy gusztusos látvány. Ha nincs folt a matracon, természetesen akkor is rendszeres időközönként porszívózzuk át az ágybetéteinket, mert különféle élősködők is megtelepedhetnek benne.

Ezt követheti maga a folttisztítás. A foltot akkor a leghatékonyabb kitisztítani, ha még friss. Mindenképpen foglalkozzunk vele, mert ha benne hagyjuk, akkor hosszú távon akár egy penészedési folyamat is elindulhat.

A folttisztítás történhet egy nedves ronggyal, ecetes vízzel vagy szódabikarbónával. Ez azért is jó megoldás, mert kitűnő szagtalanító, és nagyon hatékonyan felszívja a nedvességet is.