Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Matracfolttisztítás néhány lépésben

Matracfolttisztítás néhány lépésben

A többség hetente, kéthetente cseréli az ágyneműhuzatot, hogy mindig megfelelő legyen és friss. Igen ám, de vajon alatta a matracot milyen gyakran érdemes tisztítani? Nem is gondolnánk, hogy milyen sokféle és mekkora mennyiségű testnedv kerül rá a mindennapok során. Lássuk, hogy mit tehetünk matracfolttisztítás tekintetében.

Egy jó matrac aranyat ér

A pihentető alvás érdekében nagyon fontos, hogy a megfelelő matracot válasszuk ki, ami idomul az alvási szokásainkhoz, és emellett segít abban, hogy a kényelem maximális legyen. Ennek köszönhetően azonban ki van téve a különböző testnedveknek, mint a nyál, az izzadság, a testpára és még sorolhatnánk. Akár tetszik, akár nem, ezek mind-mind foltot hagynak a matracon, amit időnként mindenképp ki kell tisztítani. Nem csak azért, mert nem esztétikus, de remek táptalaj a különböző baktériumoknak és atkáknak, amik meg tudják zavarni az éjszaka nyugalmát.

A legjobb döntés, ha levehető a matrac huzata, mert ebben az esetben már meg is oldódott a kérdés, hiszen elég betenni a mosógépbe, és pár órán belül már készen is van.
Persze lehet, hogy erre nem gondoltunk a választásnál, így ez a lépés nem opció, és meg kell találnunk az ideális módszert a matracfolttisztításra.

Matracfolttisztítás néhány lépésben

Minden matractisztítás első és legfontosabb lépése az alapos porszívózás alacsony fokozaton. Ez azért lényeges, mert ha nem távolítjuk el a benne lévő felesleges port, akkor az a nedvesség hatására különböző térképszerű alakzatot fog felvenni. Ez pedig minden lesz, csak esztétikus és higiénikus nem. Tehát ha kiporszívóztuk a matracot, akkor kezdődhet a folteltávolítás.

Ez a lépés maximálisan függ a folt típusától és attól, hogy milyen módszerrel szeretnénk eltávolítani a foltokat. A legjobb, ha még frissen sikerül elkezdenünk a tisztítást, mert ebben az esetben a legjobbak az esélyek, hogy maradéktalanul sikerül eltávolítani a szennyeződéseket. Mivel egy olyan matracról beszélünk, amin alszunk, így általában a rákerülő foltok az izzadság, a testnedvek, a vér és vizelet, esetleg hányás. Ezekre a legjobb eltávolítási mód egy pici hideg víz, szódabikarbóna és só. Ezt a keveréket 30 perces hatóidővel hagyjuk állni a matracon, majd enyhén nedves ronggyal takarítsuk le. Fontos, hogy semmiképp nem szabad dörzsölni, mert azzal csak ártunk. A matracok alapvetően nem ápolnak jó kapcsolatot a vízzel, mert nehezen száradnak ki, és némelyik típusnak kifejezetten sokat árt. Például a memóriahabos matracok szerkezetében sok kárt okozhat a nedvesség.

Makacs foltok esetén érdemes bevetni a hidrogén-peroxid és mosogatószer kombinációját, amit a legjobb, ha spricnis adagolóval viszünk fel. Egy fogkefével érdemes bedörzsölni és hagyni hatni, majd fél óra múlva egy nedves ronggyal eltávolítani. Lehet, hogy nem lesz elég egy alkalom, de ez remek megoldás vérfoltokra és vörösborra egyaránt.

Vizelet esetén az ecet és a víz a legjobb, de akár hígított ecettel be is lehet permetezni a foltot. Végül érdemes behinteni szódabikarbónával, amit száradás után le kell porszívózni a felületről. Ezzel szagtalanítunk is egyben, így nem kell vizeletszagban aludnia senkinek.

Megtalálta az ideális megoldást a matracfolttisztításra? Ha nem, akkor olvassa el a többi bejegyzésünket is a témában, vagy keressen minket elérhetőségeinken!