Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Mit tehet, ha recseg az ágy?

Mit tehet, ha recseg az ágy?

Az ágy recsegése nagyban hozzájárulhat a kialvatlansághoz, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy kevés rosszabb dolgot tudunk elképzelni. Ha Önnel is előfordult már, hogy felébredt, mert a partnere a másik oldalára fordult, akkor nagyon jól tudja, hogy miről beszélünk, azaz mennyire képes megkeseríteni az életünket az, ha recseg az ágy.

Miért recseg az ágy?

Gyakran mondják, hogy a fenyőágyak mindig nyikorognak, így szóba sem jöhetnek a vásárlásnál. Pedig sokan végig sem gondolják, hogy mi minden rejlik a hangok mögött, amiket könnyedén kiküszöbölhetünk. Ezek közül a leggyakoribb a nem megfelelően kiszárított alapanyag. Ha nincs eléggé kiszárítva, akkor a gyártás során könnyedén vetemedhet is, ami egyenes út a nyikorgáshoz.

A másik dolog sokkal egyszerűbb, hiszen a csavarok, amik egyben tartják az ágyat, bármikor meglazulhatnak egy kicsit, így a kötések sem maradnak mindig tökéletesek. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha egy kicsit segítünk azoknak a bizonyos csavaroknak. Nagyjából évente egyszer érdemes ráhúzni egyet a csavarokra, csak úgy a biztonság kedvéért. Ha pedig olyan helyen nyikorog a bútor, ahol nincs csavar, akkor ne habozzunk, tegyünk oda egyet, és ezzel már sokat tettünk az éjszakai nyugalmunk érdekében.

Persze lehet más oka is a recsegésnek, főként, ha nem fenyőágyról van szó. Például a matractartó bordák is nyikoroghatnak, mely akkor következik be, ha mozgunk, és ezáltal a matracot tartó bordák is elmozdulnak. Ebben az esetben sokat segíthet a megfelelő rögzítés. A legegyszerűbb módja az, hogy odaszögeljük vagy csavarozzuk, de ez sem biztos, hogy hosszú távon eredményre vezet. Arról nem is beszélve, hogy kicsit megnehezíti, ha szét szeretnénk szedni az ágyat a későbbiekben.


Egy kifejezetten barátságos megoldás, ha teszünk valamilyen anyagot az esetlegesen érintkező felületek közé. Ez lehet egy sima textil is, de akár egy öntapadós szigetelőszalag is. A lényeg, hogy megakadályozza a különböző fafelületek összeérését és ezáltal azt, hogy recsegjen az ágy.

Hatékony megoldások

Ha a fentiek nem működnek, akkor ideje megnézni a matracot is. Hiszen könnyen lehet, hogy egy igen egyszerű oka van a nyikorgásnak. A legjobb, ha a matracot kivesszük az ágyból, és letesszük egy sík felületre, majd szép nyugodtan kipróbáljuk minden részletét. Sétáljunk, másszunk, ugráljunk rajta és hallgassuk, hogy hallunk-e zajt felőle. Ha igen, akkor nincs más hátra, mint beszerezni egy új matracot a pihentető alvásért.

Ha nem a matrac a ludas, és még halljuk, hogy halkan recseg az ágy, akkor ideje körülnézni az összekötések között is. Ezeket a leghatékonyabban úgy lehet csendessé varázsolni, hogy bekenjük egy kis méhviasszal vagy épp parafinnal a kérdéses részeket. Mindenképp kerüljük az olajak használatát, mivel az sokat ronthat a bútor állapotán, nem beszélve arról, hogy koszos és igénytelen benyomást kelt, ha látható helyen van.

A nem tökéletesen sík talaj is felelős lehet a nyikorgásért, hiszen nem egyformán terhelődnek az ágylábak, sőt esetleg nem is ugyanolyan méretűek. Ebben az esetben tegyük vízszintessé az ágyat, és támasszuk ki ott, ahol szükséges.

Ha még a fentiek segítségével sem lehet megszüntetni az ágy recsegését, akkor valószínűleg nincs más mód, mint le kell cserélni a régit és be kell szerezni egy új ágyat, ami biztosan nem recseg. Azt persze nem tudjuk garantálni, hogy évek múlva sem fog, de ha nálunk vásárol, jó eséllyel kiküszöbölheti ezt a problémát!