Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 270


Kinek jó és kinek nem ajánlott az alacsony ágykeret?

Kinek jó és kinek nem ajánlott az alacsony ágykeret?

Amikor ágyat vásárolunk, akkor a legtöbb esetben nem az alapján döntünk, hogy alacsony-e az ágykeret vagy sem, hanem sokkal prózaibb okokat helyezünk előtérbe. Lássuk az elfeledett kérdést, ami nagyban befolyásolhatja az alvásunk kényelmét.

Az ágy alapvetően egy ágykeretből és egy ágybetétből, jelen esetben matracból áll. A pihentető alváshoz nagyon fontos, hogy mindkét része a maximumot hozza. Emellett pedig a hálószoba látványáért is felel, mivel fontos, hogy illeszkedjen a közegbe. Éppen ezért egy pici hálóba nem mutat jól, ha egy magas ágykeretet választunk, míg egy nagyban nem kap elég hangsúlyt egy alacsony ágykeret. Persze nem csak a külcsín számít, de néha elengedhetetlen, hogy azt is szem előtt tartsuk.

 Kor és magasság

Az egyik meghatározó eleme az ágykeret választásának, hogy ki milyen magas és nem mellesleg milyen korú. Míg egy fiatalabb, 180 centis illető a magas ágyról is simán leszáll, addig egy bizonyos kor felett már minden hajolás vagy felmászás meglehetősen kényelmetlen, fájdalommal járó művelet lehet.

Éppen ezért, ha lehet, egy magasabb leendő ágytulajdonos ne válasszon alacsony ágyat, mert arra lefeküdni kín szenvedés lesz, míg egy idősebb ember se a magas ágyak között nézelődjön. Persze arra is figyelni kell, hogy túl alacsony se legyen, mert legyen bármilyen pihentető is az alvás, egy alacsony ágyról felkelni nem egy egyszerű művelet.

Általánosságban az elmondható, hogy a különböző alvásszakértők az ideális ágykeret magasságnak a 60 centi körülit javasolják, bár ez átlagos testalkathoz és úgy 40-60 éves kor közötti korosztálynak megfelelő.

Azt azért nem hanyagolhatjuk el, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé szeretne tornázni, amikor kikel az ágyból. Hogy ezt elkerülhesse, nem érdemes túl magas ágyat választani, de legkevésbé ajánlatos az alacsony ágykeret.

 Matrac és esztétika

A matracok jelentős része 40-60 centi közötti magassággal rendelkezik, ha a padlószinttől nézzük.

Hogy megállapíthassuk, hogy a matracunk megfelelő magasságban van-e, akkor ahhoz nem kell más tennünk, mint elvégezni egy rövid és egyszerű tesztet:

Ülünk az ágyra úgy, hogy a lábunk a földre érjen. Amennyiben a combunk párhuzamos a padlóval, a térdünk derékszöget zár be vele, és a talpunk a földön van, akkor tökéletes a magasság. Ha túl alacsony ágykeretet választottunk, akkor a térdünk hegyesszöget zár be a combunkkal, azaz felfelé néz, míg ha túl magas, akkor a térdünk inkább lefelé néz.

Ahogy a bevezetőben utaltunk rá, nem mindegy, hogy hogy néz ki a hálószobánk. Igaz, nagyjából csak a család látja, de nem mindegy, hogy milyen érzés ott lefeküdni. Ha tehát nagy térrel rendelkezünk, akkor akár egy magas, már-már baldachinos ágyat is választhatunk, míg kisebb szobába inkább a minimalista, alacsony ágykeret a jó választás.

 Nézzünk egy alacsony ágykeretet

Mivel mindenkinek más a kényelmes és a tetszetős, így igazán nehéz személyre szabott tanácsot adni. Ha alacsonyabb ágykeretet keresne, akkor jó választás lehet a Sanghaj ágykeretünk, ami bár 35 centi magas, de egy 18 centi vastag Clean Ortopéd habszivacs matraccal is 43 centis magasságot tesz ki. Ez nem számít túl magasnak, de még kényelmesnek tekinthető.

A Melbourne ágykeretünk is hasonló méretű, az is nagyon jó választás lehet, ha egy alacsony ágykeretre vágyna.

Ha még mindig bizonytalannak érezné magát, akkor keressen minket bizalommal, segítünk eligazodni az ágykeretek között!