Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Ülőgarnitúra választás - klasszikus ülőgarnitúra

 Attól függetlenül, hogy kicsi vagy nagy lakásban lakunk és mekkora tér áll a rendelkezésünkre, minden lakásban szükség van egy ülőgarnitúrára. Ez lehet modern, sarok vagy akár klasszikus ülőgarnitúra egyaránt. Fontos, hogy alaposan gondoljuk át a lehetőségeket, mivel optimális esetben nem 1 évre választunk kanapét, hanem akár 8-10-re.

Hogyan válasszunk klasszikus ülőgarnitúrát?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy kis vagy nagy térben kell-e gondolkodnunk? Ha nagy, akkor igazából bármilyen ülőgarnitúrát választhatunk, amilyet csak elképzelünk. Ha kisebb hellyel kell gazdálkodnunk, akkor már egészen más a helyzet, hiszen be kell osztanunk annyi helyet, amennyivel rendelkezünk. Ilyen esetben általában egy normál kanapét tudnánk javasolni, de ha befér, akár egy klasszikus 3-2-1 elemesben is gondolkodhatunk.

Ebben az esetben a 3 személyes kanapé az esetek jelentős részében franciaággyá nyitható, míg vagy a fotel, vagy a 2 személyes elem egy kisebb, 1 személyes fekhellyé alakítható át. Ez igazán helytakarékos megoldás, mivel még akkor is tudunk fekvőhelyet biztosítani a vendégek számára hogyha többen érkeznek, vagy ha mi alszunk a kihúzható kanapén, 1 személy akkor is kényelmesen elfér.

Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos szempont az, hogy a kanapé akkora legyen, hogy könnyedén beférjen az ajtón. Elég kellemetlen, mikor egy szuper kanapé mellett vakarjuk a fejünket a szállítókkal egyetemben, hogy hogyan is kéne úgy bevinni, hogy se a kanapé, se az ajtó ne sérüljön. Éppen ezért mindig fektessünk kiemelt figyelmet a mérésre. Ugyanez igaz arra is, hogy minden esetben már jó előre tisztázzuk le, hogy a sarokkanapé milyen irányú legyen. Mivel nem mindegyik univerzális, vagyis nem minden esetben cserélhető a hosszabb elem iránya, így szintén nem a legjobb érzés rájönni, hogy nem egészen úgy áll, ahogy azt mi elterveztük.

 Hogyan nézzen ki a kanapénk?

Fontos, hogy ne csak dekoratív legyen, hanem maximálisan kényelmes is a kiválasztott kanapénk. Lényeges momentum, hogy olyat válasszunk, ami megfelel az igényeinknek, ne csak azért döntsünk mellette, mert jól néz ki. Tehát ha szeretünk könyökölve támaszkodni a kanapé szélén, akkor ne olyat válasszunk, aminek nincs oldalt karfája, vagy éppen csak 2 párna helyettesíti azt.

Ha már a kinézetnél tartunk, ezzel szorosan összefügg az is, hogy milyen anyagból van a borítása a kanapénknak. Kisgyermek és háziállat esetén érdemes a bőrt- vagy textilbőrt előnyben részesíteni, mivel a bőr ülőgarnitúra könnyen takarítható, így akkor sem kell megijedni, ha egy csokis tenyér kéztörlőnek nézte a bútort, hiszen egyszerűen eltávolítható.Ellenben állandó alvásra nem a legtökéletesebb választás, mivel nyáron könnyedén hozzáragadunk, télen pedig hideg érzetet kelt. Ebben az esetben inkább a szövet a nyerő, de ilyenkor nem hátrány, ha valamilyen módon védjük az esetleges szennyeződésektől a bútort. Természetesen nem lehetetlen eltávolítani a foltokat a szövetből sem, de ha megelőzhetjük, hát éljünk vele.

Már csak a színválasztás maradt hátra, amit érdemes megfontolni a választás előtt. Amennyiben inkább hangsúlyoznánk az ülőgarnitúrát, akkor nyugodtan válasszunk harsányabb, élénkebb színeket, míg, ha inkább azt szeretnénk, hogy harmonizáljon a szoba berendezésével, akkor inkább a klasszikus ülőgarnitúrákhoz a klasszikusabb, natúrabb színek illenek.

További érdekességekért olvassa el többi bejegyzésünket is, melyben sok hasznos információra bukkanhat a kanapék terén.