Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 271


Bőr ülőgarnitúra tisztítása

 Mit tehetünk, ha a kedvenc bőr kanapénk, a nappalink dísze összekoszolódott, vagy csak egyszerűen meglátszik rajta az idő vasfoga? Ennek jártunk utána mai cikkünkben.
Sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a legapróbb hiba, folt, vagy kopás esetén lecseréljék a bőr ülőgarnitúrájukat. Igen ám, de mit tudunk tenni ilyenkor? Házi praktikához vagy vegyszerhez folyamodunk? Ez természetesen ránk van bízva, de lássunk azért pár megoldást a problémára.

Bőr, műbőr és a foltok

A kanapénk borításánál nem mindegy, hogy igazi, vagy műbőrrel állunk-e szemben, bár szerencsére sok hasonló és előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. A bőr és a műbőr nagy előnye a szövet borításhozképest, hogy ha valamilyen trauma éri, mint például, csoki folt, kiöntött üdítő, vagy akár a gyermekünk papírnak nézi és filccel összerajzolja, akkor igen egyszerűen takarítható.

Elég, hogy ha egy puha ronggyal vagy nedves törlőkendővel áttöröljük az ülőgarnitúrát, hogy eltüntessük a foltokat és a ragacsot. Ha pedig csak a rárakódott portól, morzsától szabadulnánk meg, akkor nyugodtan kezdjük a porszívóval, ami így legalább a bőr apró pórusaiból is eltávolítja a részecskéket. Tehát a könnyű tisztításért jár nekik a pont.

Ha éppen nincs otthon olyan szerünk, amit kifejezetten bőrbútorok tisztítására fejlesztettek ki, akkor van néhány házi praktika, ami jól jöhet, ha úgy adódna a helyzet.
Zsír vagy csoki esetében nagyon hasznos tud lenni egy kis glicerin, amit vattacsomóval tudunk felvinni a kívánt felületre és finoman dörzsölve eltüntetni a foltot. Ha áttöröljük egy nedves szivaccsal a folt helyét, akkor azzal eltávolítjuk a véletlenül ott maradt többletet.
Amennyiben nem tudtunk néhány foltot azonnal eltávolítani és emiatt régebb óta ott éktelenkedik az ülőgarnitúrán, akkor egy kis víz és ecet keverék csodákat tehet vele, ha átdörzsöljük egy puha szivaccsal.

Ha a gyermekünk úgy gondolta, hogy egy kis szín jót tenne a kanapénak és ezt egy toll segítségével meg is valósította, akkor egy kis langyos tej jól jöhet segítségül. Ha pedig a vörösbor a ludas, akkor a só lehet a megmentőnk.

Végül, ha nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben, akkor egy kis mosogatószer vagy sampon is jó szolgálatot tehet, amennyiben feloldjuk vízben és finoman bedörzsöljük vele a foltokat. Lehetőleg úgy, hogy ne szívjon be túl sok vegyszert a kárpit.

Ellenben bőven igényel odafigyelést, mivel a bőr hajlamos kiszáradni, így érdemes havonta kezelni egy kis ápoló krémmel, mint a lanolin és a vazelin. Bár sokan ajánlják a testápolók, olajok használatát, mi inkább a kifejezetten bőrgarnitúrákra kifejlesztett ápolókat részesítenénk előnyben.

Fontos tudni, hogy a napsugárzás és az UV erősen károsítja a bőr anyagát és színét, míg az anyagában ez úgy jelenik meg, hogy berepedezik, a színe pedig kifakulhat. Pontosan ezek miatt fontos, hogy ne helyezzük az ülőgarnitúrát a kandalló közelébe, mert tűzveszélyes lehet.

Ha még többet szeretne megtudni egy szakértő csapattól, keressen minket bizalommal, kollégáink mindenben segítenek.