Oldalsáv

Kategóriák


Minden címke 272


Matrac tisztítás szódabikarbónával és egyéb házi praktikák

Elengedhetetlen annak a helynek a tisztasága, ahol álomra hajtjuk a fejünket. Ez természetesen nem minden esetben megy zökkenőmentesen, mert nagyban függ a fekvőfelület milyenségétől. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy egészségesen alhassunk. 

Kéretlen alvótársak

 A koszos alvófelület számos veszélyforrást rejt magában, mint amilyenek a baktériumok, a különböző atkák és egyéb mikroszkopikus élőlények. A leggyakrabban előforduló ilyen élőlények a poratkák, bolhák, ágyi poloskák. Az utóbbi kettő elég fájdalmasan csíp, míg az első egy passzívan bekerülő élőlény, ami az emberi bőr leváló hámsejtjeivel táplálkozik. Azon túl, hogy nem bántja az embert, allergiás reakciókat vált ki bizonyos egyénekből, akik erre érzékenyek.

 Ellenben az ágyi poloska, meg a bolha az az élőlény, ami az emberi vérrel táplálkozik, így az ágyban elbújva próbál hozzájutni a táplálékához. A csípésük nagyon viszket, elég jellegzetesen néznek ki, bár néha még a sokat látott bőrgyógyászok sem tudják megállapítani, hogy ágyi poloska csípésről van-e szó. Jellegzetességük, hogy az ágyi poloska párosával csíp, tehát ha testszerte egymás közelében van 2-3 pici csípés, akkor gyanakodhatunk, míg a bolha általában csak az alsó végtagon csíp.

 Hogyan tartsuk tisztán és élősködőmentesen a matracunkat?

 A fentieket elkerülendő, érdemes heti gyakorisággal porszívózni a matracot, ezzel is segítve a tisztulást, hiszen így az apró élősködők tojásait is kiszippantjuk egy körrel. Az ágyneműt, ágytakarókat minél gyakrabban mossuk az általa elbírható legmagasabb hőmérsékleten, majd, ha megtehetjük, tegyük ki a szabadba száradni. Ezzel konkrétan megfőzzük a benne lévő élősködőket, így azok a mosás során ki is potyognak az ágyneműből. Ahogy a szélsőségesen meleget nem bírják, úgy igaz ez a hidegre is. Tehát ha minden kötél szakad, még mindig ott van az a variáció, hogy le tudjuk fagyasztani az ágyneműket. Praktikus minimum 2-4 órára bedugni a fagyasztóba, majd, ha kivettük, mossuk ki és szárítsuk meg. Így biztosan megszabadulunk a nem kívánatos élőlényektől.

 Matrac esetében ezek nem igazán működnek, mivel ahhoz egy jó nagy mosógép kellene, hogy beleférjen az adott esetben 90x200-as vagy 160x200-as matrac, nem is beszélve a fagyasztóról. Ebben az esetben jönnek az egyéb házi praktikák, mint az illóolajok, a kovaföld vagy a matrac tisztításához tökéletes szódabikarbóna. Az utóbbi egy igazi csodaszer, ami rendkívül változatos felhasználási módokkal rendelkezik. Szórjunk úgy 3-4 marékkal a szódabikarbónából az ágyra, egyengessük el, majd hagyjuk hatni egy fél napot, hogy bejusson a felső réteg alá. Ezt követően pedig alaposan porszívózzuk ki a matracot. Ezt megismételhetjük másnap is a tökéletes hatás kedvéért.

 A narancs és a teafa illóolajok is tökéletes választás lehet a poratkák vagy ágyi poloskák ellen, mivel rendkívül erős illattal rendelkeznek, amivel kiűzik az ágyból a hívatlan vendégeket.
Végül a kovaföld is egészen ígéretes választásnak tűnik, bár vigyázni kell vele, hogy lehetőleg ne lélegezzük be, amikor beszórjuk a matracot, az ágykeretet és a szőnyeget. A felesleget itt is porszívóval érdemes eltávolítani.

 Ha meg szeretnénk kímélni magunkat a fenti procedúráktól, akkor próbáljuk meg megelőzni a problémát azzal, hogy tisztán tartjuk az ágyunkat és a környezetünket. Amennyiben lecserélné megunt, vagy elhasználódott matracát, keressen minket bizalommal, segítünk megtalálni az ideálisat!