Oldalsáv

Ki a megbízható eladó? Honnan kitől rendeljek? (2.rész)

Hogyan különböztetheti meg a megbízható cégeket a többitől?

Íme a legjobb ismérvek...

Honnan kitől rendeljek?

 

  • Biztonságos, megbízható, legálisan működő cégek



Azok a vállalkozások, akik törvényesen Magyarországon be vannak jegyezve, rendelkeznek a működéshez szükséges összes engedéllyel.

Nem csak virtuálisan, hanem a valóságban is van vagyonuk, telephelyük, üzletük, raktáruk, bemutatótermük, tehergépjárművük. Akik több éve, évtizede üzemelnek folyamatosan, minimum öt főt foglalkoztatnak, rendszeresen elérhetőek, és akik minden lehetséges módon feltüntetik az elérhetőségüket, az oldalon egyértelműen látszik, ki az üzemeltető cég, magyarul ki az eladó. Akiknek a mérlegük elérhető az ingyenes céginformációs rendszerben, ahol többek között meg lehet tekinteni a cég alapító dátumát, tulajdonosi szerkezetét, éves eredményeit, beszámolóját, alkalmazotti létszámát, és minden lényeges tudnivalót.


Ez az a vállalkozói kör, amelyikben a lehető legkevesebb kockázat van bármilyen vásárlás esetén, de természetesen itt is lehetnek rosszul sikerült vásárlások. Mi minden esetre az ilyen típusú bútor web áruházakat  ajánljuk. 


  • Kockázatos és nehezen ellenőrizhető vállalkozások

Vannak azok a vállalkozások amelyek külföldön vannak bejegyezve. Kétféle van belőlük: 


Az első: Azok akik  valóban külföldi illetékességűek. Akik idegen országokban bútor web shopokat üzemeltetnek, azok általában valamilyen nagy üzlethálózathoz, vagy valamilyen nagy gyárhoz tartoznak. Ezeknél a cégeknél, de nem mindegyiknél valamilyen formában fognak találkozni magyar nyelvű ügyfélszolgálattal,  de hiába lesz magyar kapcsolat, akkor is akadozva fog működni minden, a szállítás a legtöbb esetben négy héttől kezdődik, de ha valami nem jön össze akkor lehet, hogy nyolc hetet kell várni. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy jó vételt  tudunk kötni, mert sok jó terméket is forgalmazó web áruházak működnek, komoly gyárakkal a hátuk mögött. Akinek gyorsan kell a termék itt nem jó helyen keres, viszont akinek van ideje kivárni akár jól is járhat.  Ezen a működési formán belül, kivételt képeznek a Magyarország nagy városaiban megtalálható multinacionális üzlethálózatok, melyek több évtizedes piacvezető múlttal rendelkeznek, és minden szempontból kifogástalanul működnek.


A második:  Amelyik külföldinek szeretne látszani, de valójában nem az, csak ügyesnek hívja magát. Ezek a vállalkozások a legtöbb esetben magyar termékeket forgalmaznak, valamilyen logisztikai raktárban rakják át, itt Magyarországon, vagy egyenesen a vevőhöz viszik ki. Tehát külföldről érkezik az áru, de Magyarországon készül és   Magyarországot nem hagyja el.  Ezt  vajon minek hívják? Ezt mindenki döntse el maga. Ez egy árleverő körhinta.  Nagyon sok kárt okoznak az ágazatnak és az egész államnak is.


Mindkét típusú  vállalkozásoknál a számlaadás a legérzékenyebb pont, a garancia vagy akadozva,  vagy nem fog működni, hiába ígérnek akár kettő vagy több évet is, mindig lesz valami kifogás. Kitalálják, hogy garancialevél kell, dátum kell, pecsét kell, nem úgy kell használni, és egy sor bürokratikus kifogás.


Ezeket a vállalkozásokat nehezebb leellenőrizni, mert nem szerepelnek a magyar céginformációs rendszerben, aki ezen a területen nem járatos, annak nem is fog  sikerülni.


  • Illegálisan, törvénytelen, módon működő brigádok

A harmadik csoport az a kör, akik illegálisan üzemelnek. Ezeket onnan lehet könnyen felismerni, hogy a weboldalukon nem lehet semmit tudni az üzemeltető kilétéről, nincsen semmilyen helyhez kötött bejegyzett címe, nincsenek az üzemeltetésért felelős személyeknek nevei, elérhetőségei. Mindössze egy telefonszám és egy e-mail cím. Ezek csak akkor működnek, ha rendelést kell felvenni, problémák kezelésére már nem alkalmas. Ezek a web áruházak, weboldalak a semmiből alakulnak, majd amikor már sok a probléma megszűnnek, eltűnnek, új névvel, új telefonszámmal újraalakulnak. De addigra már jelentős kárt okoznak mind a fogyasztóknak, mind a szakmán belül tisztességesen dolgozó  adót fizető cégeknek. Ha egy ilyen csoporttól mégis kapnak számlát, nem árt megnézetni, főleg ha áfát szeretne visszaigényelni.


"Megoldjuk okosban", "leesett a kamionról" ugye ismerős szlogenek. Mérhetetlen mennyiségű kárt okoznak a tisztességesen dolgozó vállalkozásoknak és nem utolsó sorban az államnak. Ha valaki ilyen weboldalra akad, bármilyen kecsegtető is az ár, jól gondolja át, hogy rendel-e?  Zárszóként ami nagyon fontos a SZÁMLA.


Lényegében csak egy tisztességesen kiállított áfás számla kell és az mindenre elég. Ha nincs számla nincs garancia, ezért a számlát minden esetben kérje a szállítótól. HA RENDELKEZIK SZÁMLÁVAL AKKOR IGAZOLJA, HOGY MEGTÖRTÉNT A VÁSÁRLÁS ÉS ÖN JOGOSULT A GARANCIA KEZELÉSÉRE.


Ezeket a megállapításokat, mi a saját tapasztalataink alapján tettük és mindenre tudnánk konkrét példákat, neveket  felhozni,de nem akarunk senkit pellengérre állítani.  Természetesen lehetnek minden kategóriában ellentétes viselkedésű és működési cégek.  Folytatjuk .